diumenge, 18 de gener del 2009

Un recorregut més breu per als Tres Tombs


www.capgros.com
16 de gener de 2009

La festa organitzada per la Germandat Antiga de Sant Antoni Abad, que ha canviat de president, es reorganitza per la manca de participació

per V. B
fotos Joan G. Jané
Imatge de la benedicció d'animals de l'edició 2008 dels Tres Tombs

Els Tres Tombs no acaben de funcionar a Mataró, bàsicament perquè la participació no és la desitjada. Per aquest motiu, l’edició 2009 de la festa, organitzada per la Germandat Antiga de Sant Antoni Abad, es veu obligada a oferir un recorregut més breu: Serà el de sempre, pels carrers del centre de la ciutat, però la rua de cavalls i cavalleries no arribarà fins al teatre Monumental, sinó que girarà abans per la Muralla de la Presó. “Com que hi ha pocs participants, hem decidit escurçar el recorregut perquè es faci menys pesat i llueixi més”, explica Daniel Palacios. Ell és el nou president de la Germandat, en substitució de Toni Domenich, que ha deixat el càrrec després de sis anys motivat per un canvi de domicili.

Palacios, un jove mataroní de tan sols 21 anys, era la mà dreta de Domenich, i ara que el substitueix té com a principal objectiu “aconseguir més participació”. “Aquest any és difícil”, comenta, “perquè pràcticament no he tingut temps, però la meva il·lusió és que en properes edicions els Tres Tombs siguin com abans”. Palacios reconeix que el nombre de cavalls i carruatges ha descendit ostensiblement, i sap que no ho té fàcil per girar la truita. “Cal implicar els participants, que es mostrin disposats, i per això cal donar-los al·licients”, constata el nou president de la Germandat.

Els Tres Tombs, una festa molt arrelada entre la pagesia catalana s’iniciarà a Mataró el dissabte, dia 17, amb la celebració de la missa en honor de Sant Antoni Abad, patró dels animals, a l’església de Sant Josep. La Rua tindrà lloc l’endemà diumenge, amb les tradicionals tres voltes, que s’iniciaran des del Carrer del Parc. La benedicció dels animals es farà com sempre davant la parròquia de Sant Josep.